JAN KRÁTKÝ .... Jinak hlavně díky Verve mě znovu chytlo volné létání😉. MICHAL BRABENEC .... Loňský první let s Verve mě překvapil, protože éro se chovalo velmi společensky a současně mělo citelně lepší výkon.


   

Pilotům létající s Verve, jsme položili několik otázek:

  • Michale, Honzo, vybrali jste si Verve z poměrně nové kategorie céčkových dvoulajn. Proč jste si vybrali Verve?
  • Jak byste popsali dosavadní zkušenosti s křídlem?
  • Čím vás křídlo nejvíce překvapilo?
  • Co byl váš největší letový zážitek s aktuálním křídlem?
  • Máte přání, co by se dalo na Verve vylepšit?
  • Hrálo ve všem uvažování i nějako roli, že máte možnost opravovat a servisovat křídlo přímo u výrobce v Česku?
 
obrázek

JAN KRÁTKÝ

   
obrázek

Poslední roky jsem létal převážně pohodové EN B a vzhledem k mému věku a rekreačnímu stylu létání se mi do klasických 2-lajn vůbec nechtělo. Na základě kladných recenzí mě zlákala, až možnost vyzkoušet Verve.

Ohromilo mě úplně všechno. Křídlo snadno startuje, příjemně se ovládá, síla v řízení je akorát. Dobře se mi s ním vyhledává a ustřeďuje stoupání. Speed jde velmi snadno a klouzák i na plné šlapce je překvapující. Nejvíc mě na takto výkonném křídle překvapuje a baví jeho stabilita ve všech režimech. Protože už delší dobu startuji a létám do termiky i s lehkou krosnou, je supr, že i v motorové sestavě funguje také parádně. Měl jsem obavu, jak se s tím bude přistávat v plném zatížení za bezvětří. Po podrovnání je v řízení stále velká a účinná rezerva. Při plném zabrždění křídlo výrazně zpomalí a zůstává stále nad pilotem. To se mi také moc líbí.

Rád bych našel způsob, jak rychle a bezpečně vyklesávat v případě nutnosti. Při pokusu udělat velké uši za 2. řadu jsem si to krátce přetáhnul🥴. 

Vždycky jsem létal česká křídla a jsem rád, že v tom můžu pokračovat.

Jinak hlavně díky Verve mě znovu chytlo volné létání😉.

   

Ještě jsem nenapsal jednu důležitou věc a to, že Tebe i Mac mám v kategorii solidní a spolehlivý. A to je pro mě taky důležitej faktor. Přece jen jsme ve vzduchu na návštěvě a chci mít jistotu v tom, na čem letím.

Jinak, zatím jsem toho polétat moc nestihl, takže každej let byl pro mě bezva a těším se na další.


JAN KRÁTKÝ

MICHAL BRABENEC

obrázek
   

Prakticky celý můj letecký život jsem létal s českými výrobky a výjimky by se daly spočítat na prstech, takže pokračovat s padáky od českých výrobců byla jasná volba. A možnost konzultovat napřímo moje potřeby a mít servis za rohem je bonus navíc.

Verve byl padák, na který jsem čekal, aniž bych to vlastně věděl. Po nehodě před pár lety jsem už se necítil v pohodě na EN-D dvoulajně (čistě z psychických důvodů, byl jsem ve stresu a neužíval jsem si to) a tak jsem přesedlal na EN-C Elána. To mi pomohlo vrátit se do hry a zase si létání užívat, ale samozřejmě pilota pořád svrbí prsty po něčem výkonnějším 😊 . Takže už loňský první let s Verve mě překvapil, protože éro se chovalo velmi společensky a současně mělo citelně lepší výkon. Od té doby jsem na Verve nalétal skoro 100 hodin v různých podmínkách a i v náročných Alpských podmínkách jsme spolu vždy kritické chvíle vyřešili. Baví mě používat speed v plném rozsahu rychlostí bez výrazné ztráty klouzavosti.

Nejlepší zážitek? Vždycky ten poslední doletěný. Greifenburg byla klasika, nicméně tentokrát jsme si při návratu užili solidní náklad turbulence, ale zvládli jsme to! A ta Francie! Tam se zase chci vrátit. Verve se tam taky líbilo! 😊

No a tohle, jak jsem odešel na přeskok níž a později a přiletěl na svah stejně s druhým EN-C a výš a bez problémů navázal a odletěl. To mi přišlo až neuvěřitelný.

MICHAL BRABENEC