Každý let je pro mne zážitek, proto mne to nejspíš pořád tolik baví. Největší výzvou, ale zároveň obrovským potěšením zůstává, když někde letím poprvé.


   

Karle, létáš dlouhé roky aktuální verze Magusů. Dal jsi na něm pár prvenství v ČPP i první české FAI dvoukilo. V ruce jsi měl určitě i konkurenční křídla, proč zůstáváš u MACu?

Mám za sebou léta závodění na mistrovstvích světa, Evropy a světovém poháru, ale přitom jsem nikdy nebyl ten, co se podílí na vývoji a ladí křídla. Možná u jiné firmy by mne okolnosti přinutily si "hotové" křídlo upravit, aby bylo použitelné. U MACu jsem dostal nové křídlo a nikdy jsem se nebál s ním okamžitě letět závodní task. Věděl jsem, že důraz na kvalitu je u MACů hluboce zakořeněn. Nestane se, že "křídlo holt asi ušili v pátek a tak se moc nepovedlo". 

Já byl vychován tak, že když něco dělám, mám to dělat pořádně. A jsem moc rád, že v MACů to tak stále mají také.

V čem konkrétně Ti křídlo „sedí“?

Říká se, že slabé podmínky jsou moje silná stránka. Nemyslím, že jsem nějak výrazně lepší než ostatní piloti v točení slabých stoupáků, ale určitě jsem se hodně zlepšil v tom poznat, kdy je třeba zvolnit, podřadit a obrnit se horou trpělivosti. V takový okamžik, když se člověk zachraňuje skoro ze země v slaboulinkém stoupání je pro mne naprosto klíčové, abych neměl pocit, že mne křídlo omezuje. Musí být perfektně ovladatelné a naprosto přesně poslouchat sebemenší moje snahy. Zároveň musí neustále předávat věrné informace o "stavu vzduchu v okolí". Pokud mám předčasně přistát, tak jedině s pocitem, že jsem si to zkazil sám. Naopak naprosté blaho zažívá pilot při úspěchu v takovéto záchraně, kdy pravdivou odpovědí na otázku "Jak jsi se tam proboha mohl ještě zvednout?" je "no já vlastně sám nevím...", ale v duchu poplácá po zádech všechny, co se na výrobě toho křídla podíleli.

 

Co byl váš největší letový zážitek s aktuálním křídlem? 

Každý let je pro mne zážitek, proto mne to nejspíš pořád tolik baví. Největší výzvou, ale zároveň obrovským potěšením zůstává, když někde letím poprvé. Proto bych asi za letošek vyzvdvihl "ranní protažení" z Col d'Izoard k hranicím s Itálií. Let těsně kolem třítisícových štítů s nádechem strachu z toho že udělám chybu hned začátkem dne, od kterého si hodně slibuji. Ať už ta chyba má být příliš defenzivní a tudíž pomalý let, nebo naopak přemíra optimismu a vyhnití v době, kdy většina lidí ještě ani neodstartovala…

Karel Vrbenský